Chcete zeleninu bez chemie a pomocníky proti škůdcům? Postavte hmyzu hotel.

Hmyzí hotel už není pro mnohé lidi žádná novinka. Dá se koupit již hotový, nebo si ho můžete lehce vyrobit sami. Jestli ho ještě stále nepronajímáte našim hmyzím přátelům, zde vám přináším návod jak na to. Nebojte, zvládne to hravě každý, a ještě se pobavíte, třeba i celá rodina. 

Proč hotel pro hmyz? Protože přilákat hmyz se vyplatí.
Pomůže vám na zahradě v boji se škůdci a postará se o opylování. Široká fauna i
flóra je prostě základ fungování veškerých ekosystémů. Pomůže vám jak s opylováním rostlin, tak likvidací škůdců v rámci různorodého hmyzího jídelníčku.

 

Umístění domku vyberte spíše na slunném a krytém stanovišti, které je klidné a hmyzí život tam nebude nic rušit. Bude se mu dobře dařit na jižní stěně a pod střechou, aby na něj nepršelo. Nikdy otvory nečistěte, tak jak to děláte s ptačími budkami.

Nezapomeňte, že jakmile jednou domek umístíte a naplníte, stanoviště už není dobré měnit. V domečku se mohou zabydlet i chránění živočichové, nakládejte tedy s veškerými opravami šetrně. Také raději nepoužívejte žádné nátěry, ani ty ekologické.

 

Jak tedy na to?

Hmyzí domečky mají tisíce podob. Od těch nejlehčích až po opravdové hmyzí resorty. Náročnost výroby záleží na složitosti a velikosti domečku, proto si předem rozmyslete, jaký použijete materiál, jak bude vypadat a jak ho chcete veliký. Jako inspiraci použijte obrázek z oblíbeného vyhledávače, nebo popusťte uzdu fantazii.

 Na „výstavbu“ použijte například odřezek kmenu navrtaný vrtačkou, dutou cihlu, stříšku vyskládejte nařezanými bambusovými tyčemi, rákosem nebo zbytky trubek.

Hodit se vám můžou i stonky slunečnic či divizny, ale ty teď nejspíše neseženete. Dostupnější budou například šišky, sláma, květináče, polena. Hodí se prostě různý materiál, který vytvoří cestičky a jeskyňky, do kterých se broučci schovají, tak jak to vidíte na obrázcích v článku.

Dle materiálu si domek rozvrhněte na papír a připište rozměry, podle nich pak postupujte při řezu a spojování materiálu, krok za krokem, ale nebojte se ani úprav „za pochodu“. Na estetice hmyzu nezáleží, důležitá je funkčnost a životnost hmyzího příbytku.

Pro stavbu se snažte vybrat nátěrem a mořidlem neupravená prkna. Jejich povrch můžete nechat hrubý, není nutné je brousit a podobně. Prkna seženete v každém hobby marketu, pozor však, abyste si opravdu koupili ty neupravované, mělo by to být uvedeno na cenovce, případně se zeptejte prodejce. No a anebo využijte nějaký dřevěný materiál ve vašem okolí, který již postrádá využití.

Je-li na prknech nějaký zbytek kůry či nečistot, odstraňte je, ať zabráníte předčasnému rozkladu dřeva (můžou v nich být již zárodky škůdců a patogenů dřeva).

Podle předem připraveného plánku si nařežte prkýnka na obvodové stěny domečku a přepážky dovnitř, výsledek bude vypadat jako dlouhý domek s poličkami. V případě, že domek nebude zavěšená na stěně nebo stromě, doporučuji dozadu umístit svislý kůl, na kterém bude domek „stát“.

Než vše sešroubujete a slepíte, cvičně si můžete domek sestavit, ať tak zabráníte nesrovnalostem a zbytečně si tak neztěžujete práci.

Následně domek smontujte, slepte, zkrátka spojte do finální verze. V případě šroubků si díru předvrtejte vrtákem do dřeva, předejdete tak prasknutí.

Na zadní, ale pro jistotu klidně i přední stranu připevněte síť, aby domek nevyzobávali nevítaní hosté jako ptactvo. To je pro fungující domek velmi důležité! Použijte například sít do oken proti hmyzu, prodává se například v hobby marketech či železářství. Nebo máte-li doma na zahradě zbytky pletiva z králíkárny, dá se také využít, ale použijte opravdu jen husté pletivo.

Posledním bodem je vyplnění pater v domečku připraveným nasbíraným materiálem, který jsem zmiňovali v úvodu článku, tedy různé květináče, košíky, slámu, bambusové tyčky, šišky nebo provrtané špalíky..

Nakonec už zbývá jen domek umístit na správné místo a nikam ho už nepřemisťovat, nebude-li to nutné.

Jak zjistím že je hotel obydlen?

Že je hmyzí apartmán používán hmyzími návštěvníky se pozná tak, že vchod bude zavíčkovaný (některé dutinky budou mít ucpaný vchod různým materiálem).

Koho můžeme očekávat? V hotelu mohou žít užiteční škvoři, kteří si rádi pochutnají na mšicích, vlnatkách nebo sviluškách. Také slunéčko sedmitečné zvládne za den spořádat spoustu mšic. Vosíci loví drobný hmyz a pavouky a spousta dalších obyvatel umí být na našich zahradách a sadech užitečná…

 

Tak už stačí jen popřát hodně zdarů při vaší tvorbě a spokojené obyvatele. Pokud máte další typy nebo dotazy, podělte se o ně s námi do komentářů.

Děkuji za přečtení až sem, doufám že Vás článek obohatil a inspiroval vás ke stavbě hotelu 💚

 

Pokud vás článek zaujal, POMOHL a chtěli byste do budoucna pokračování na podobná témata, dejte LIKE, napište KOMENT nebo článek SDÍLEJTE 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *